Ostatnio jakoś zacząłem więcej czasu spędzać w kuchni na gotowaniu. Zainspirowany programami kulinarnymi w tv ( "Galileo" na tv4 oraz "Po prostu gotuj" na tvn) postanowiłem spróbować swych sił. Nie są to jakieś super wykwintne potrawy, ale wiele satysfakcji daje to zajęcie. Umiem już zrobić: pizze, omlety, zupy, filety kurczaka z makaronem i pomidorami, filety kurczaka z ryżem.
Dzisiaj zrobiłem: Rogaliki nadziane parówką.
Składniki:
10 parówek lub franfruterek 1 jajko ziarna sezamu lub maku Ciasto: 100g ml ciepłego mleka 200 g mąki ? paczuszki drożdży ( Dr.Oetker ) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Jak przyrządzić:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Z ciasta wykrawamy kawałki o kształcie trójkąta, układamy na nich obrane z osłonek parówki (frankfruterek nie obieramy) i zawijamy nadając im kształt rogalika. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. źródło: link
Zamiast podanych przypraw dodałem oregano i ostrą paprykę. Nie dawałem sezamu.
Wyszło pyszne!
|