Forum gildi Armagedon w grze silkroad-Online
Ostatnio jakoś zacząłem więcej czasu spędzać w kuchni na gotowaniu. Zainspirowany programami kulinarnymi w tv ( "Galileo" na tv4 oraz "Po prostu gotuj" na tvn) postanowiłem spróbować swych sił. Nie są to jakieś super wykwintne potrawy, ale wiele satysfakcji daje to zajęcie. Umiem już zrobić: pizze, omlety, zupy, filety kurczaka z makaronem i pomidorami, filety kurczaka z ryżem.
Dzisiaj zrobiłem: Rogaliki nadziane parówką.
Składniki:
10 parówek lub franfruterek
1 jajko
ziarna sezamu lub maku
Ciasto:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
? paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula
Jak przyrządzić:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Z ciasta wykrawamy kawałki o kształcie trójkąta, układamy na nich obrane z osłonek parówki (frankfruterek nie obieramy) i zawijamy nadając im kształt rogalika. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
źródło: link
Zamiast podanych przypraw dodałem oregano i ostrą paprykę. Nie dawałem sezamu.
Wyszło pyszne!
Ostatnio edytowany przez Rycerz (30-03-2009 12:27:14)
Offline
Ja raczej nie lobię gotować ale muszę ;p a bardzo miło jest wiedzieć że jakiemuś Facetowi się to podoba to mnie troche motywuje
Offline
Nie wiem jak nazwać tą potrawę, ale zrobiłem coś takiego.
Potrzebne składniki:
- filet z kurczaka
- 100g boczku
- mała cebula
- garść fasoli ( ja użyłem z puszki )
- 1 łyżka koncentraty pomidorowego
- 1/4 szklanki wody
- olej
Na rozgrzany na patelni olej, wrzucamy fileta z kurczaka i smażymy 5-6 minut. Wyciągamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy boczek pokrojony w paseczki. Ja lubię dobrze wysmażony boczek. Dodajemy fasole ( jak z puszki to trzeba wcześniej ją opłukać zimna wodą ). 3-4 minuty grzeje się fasola, wrzucamy koncentrat i wodę, powstanie taki sosik. Dokładamy wcześniej przygotowany kotlet z fileta.
Smacznego!
Offline