Forum gildii Armagedon

Forum gildi Armagedon w grze silkroad-Online

#1 30-03-2009 12:25:01

Rycerz

Moderator

7613722
Punktów :   

Lubicie gotować?

Ostatnio jakoś zacząłem więcej czasu spędzać w kuchni na gotowaniu. Zainspirowany programami kulinarnymi w tv ( "Galileo" na tv4 oraz "Po prostu gotuj" na tvn) postanowiłem spróbować swych sił. Nie są to jakieś super wykwintne potrawy, ale wiele satysfakcji daje to zajęcie. Umiem już zrobić: pizze, omlety, zupy, filety kurczaka z makaronem i pomidorami, filety kurczaka z ryżem.

Dzisiaj zrobiłem: Rogaliki nadziane parówką.

Składniki:

10 parówek lub franfruterek
1 jajko
ziarna sezamu lub maku
Ciasto:
100g ml ciepłego mleka
200 g mąki
? paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju z oliwek
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Jak przyrządzić:

Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka). Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Z ciasta wykrawamy kawałki o kształcie trójkąta, układamy na nich obrane z osłonek parówki (frankfruterek nie obieramy) i zawijamy nadając im kształt rogalika. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
źródło: link

Zamiast podanych przypraw dodałem oregano i ostrą paprykę. Nie dawałem sezamu.

Wyszło pyszne!

Ostatnio edytowany przez Rycerz (30-03-2009 12:27:14)

http://img90.imageshack.us/img90/5580/dollyz.jpg

#2 01-04-2009 11:26:33

Agresion

Warlock

Punktów :   

Re: Lubicie gotować?

Ja raczej nie lobię gotować ale muszę ;p a bardzo miło jest wiedzieć że jakiemuś Facetowi się to podoba to mnie troche motywuje

60% polskiej młodzieży patrzy z optymizmem w przyszłość,pozostałe 40% nie ma pieniędzy na narkotyki.

http://img410.imageshack.us/img410/9117/destinysygn0qy2mc.jpg

#3 01-04-2009 12:33:03

Nessi

Gildiowicz

Punktów :   

Ja osobiście lubię gotować, piec lecz nie przepadam za zmywaniem Zbyt wielu potraw nie znam, lecz liczy się smak:)

#4 10-04-2009 19:34:14

Rycerz

Moderator

7613722
Punktów :   

Nie wiem jak nazwać tą potrawę, ale zrobiłem coś takiego.

Potrzebne składniki:
- filet z kurczaka
- 100g boczku
- mała cebula
- garść fasoli ( ja użyłem z puszki )
- 1 łyżka koncentraty pomidorowego
- 1/4 szklanki wody
- olej

Na rozgrzany na patelni olej, wrzucamy fileta z kurczaka i smażymy 5-6 minut. Wyciągamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy na złoty kolor drobno pokrojoną cebulkę. Dorzucamy boczek pokrojony w paseczki. Ja lubię dobrze wysmażony boczek. Dodajemy fasole ( jak z puszki to trzeba wcześniej ją opłukać zimna wodą ). 3-4 minuty grzeje się fasola, wrzucamy koncentrat i wodę, powstanie taki sosik. Dokładamy wcześniej przygotowany kotlet z fileta.

Smacznego!

http://img90.imageshack.us/img90/5580/dollyz.jpg

#5 10-04-2009 20:00:00

Wiertarka

Gildiowicz

Punktów :   

Ja zawsze z wójkiem gotóje(uje)<Agresion> (bo też bardzo to lubi
Tylko jak coś przyżądzimy to tylko my to jemy bo zawsze papryczek czili dodamy dodamyxD

pozdro

Stopka forum

RSS